Премиерът Стефан Янев и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на посещение в Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия на МУ- София
30 Aug 2021

Премиерът Стефан Янев и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия на Медицинския университет в София. Те са част от Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания (НУКБПИ), който обхваща инфраструктури за фундаментални и приложни биомедицински изследвания от медицинските университети в София и Пловдив.

В МУ-София премиерът Янев и министър Денков посетиха две лаборатории, оборудвани  с няколко  платформи за секвениране от ново поколение, включително с най-високопроизводителен секвенатор оза цялостно екзомно и геномно секвениране, единствен в България.

Министър-председателят и министърът на образованието и науката посетиха още Лаборатория “Анализ на биологично активни вещества” и сектор “Метаболомика”, секторите “Биобанкиране” и “Биоинформатика”. 

МУ-София ще получи подкрепа от държавата за  генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени  в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г., финансирана от МОН.

Актуални новини:
За подобряване достъпността до nucbtr.mu-sofia.bg, уебсайтът може да използва бисквитки.