Набираме доброволци за научен проект на тема „Роля на индивидуалните вирус / гостоприемник геномни характеристики за отговора към инфекция със SARS-CoV-2,
14 Dec 2022

Екип от ЦММ към Медицински Университет - София, с ръководител проф. Радка Кънева, разработи научен проект на тема „Роля на индивидуалните вирус / гостоприемник геномни характеристики за отговора към инфекция със SARS-CoV-2, финансиран от ФНИ, МОН.

Набираме доброволци, които желаят да се включат в проекта.

Повече информация за проекта може да намерите на този линк:
https://nucbtr.mu-sofia.bg/…/rolia-na-individualnite-virus…

Заразените със SARS-CoV-2 могат да имат различни клинични симптоми - от липса на такива до тежко критично заболяване с фатален изход. Нашето проучване цели да разбере кои са генетичните фактори, определящи хода и тежестта на COVID-19 при българските пациенти. Достигнахме етап, в който имаме нужда от Вашата помощ. Събрали сме много болни с различна степен на тежест на заболяването, лекувани в болнични условия, но имаме нужда да изследваме за сравнение и хора, които са били заразени със SARS-CoV-2, но не са имали или са имали леки симптоми за COVID-19.
Екипът на Центъра по молекулна медицина набира доброволци, които желаят да се включат в проекта. Критерии за участие:
1. Лица, които са показали положителен тест (PCR или антигенен) за SARS-CoV-2, но не са имали симптоми или са били с леки симптоми за COVID-19. Тестът трябва да е направен преди ваксинация.
- Леки симптоми на COVID-19: Нехоспитализирани, които са имали някой от следните симптоми: неразположение, треска, хрема, кашлица, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на вкус и обоняние (без наличие на задух или находка в белите дробове).
- Асимптоматични: Нехоспитализирани, които не са имали никой от гореописаните симптоми.
2. Подписано информирано съгласие и даряване на малко количество (7-10 ml) венозна кръв.

За повече информация можете да пишете в съобшения или на следните email адреси:

info@nucbtr.mu-sofia.bg или diagnostics@mmcbg.org.

Предварително благодарим на тези, които ще се отзоват!

Актуални новини:
За подобряване достъпността до nucbtr.mu-sofia.bg, уебсайтът може да използва бисквитки.