Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH
25 Aug 2022

Очаквайте новото издание на Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH

След едногодишно прекъсване поредното издание на проекта Европейска нощ на учените ще се проведе на 30 септември 2022 г. Очаквайте отново презентациите, демонстрациите, лекциите и срещите със стотици учени от цялата страна. Те ще ви разкажат новости от света на техните изследователски сфери, ще коментират актуални новини от света на науката и технологиите, ще ви обяснят ролята на науката в живота, ежедневието на хората и за развитието на човечеството, ще споделят с вас защо са избрали попрището на науката за своя професия.

По време на Нощта ще можете да се включите в десетки активности, организирани от образователни институции и организации от над 25 населени места в България. Бъдете с програмата в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други. Можете да се включите в събитията на Нощта от всяка точка на света, защото партньорите ще направят излъчване в реално време през интернет.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience.

Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма "Хоризонт Европа" 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за стъклото - най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, както и измененията на климата и свързаните спешни и важни избори, които човечеството трябва да направи. Акцентите са в контекста на обявената от ООН 2022 година за Международна година на стъклото и глобалните европейски програми и приоритети. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обхващат вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените SEARCH 2022 с интересни, забавни, весели и обучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания на живо и онлайн. Лесно можете да намерите програмата с #ERN22SEARCH в дигиталното пространство.


 

Партньори в проекта Европейска нощ на учените SEARCH 2022

Център за изследвания и анализи - http://cra-bg.org/

София Тех Парк - http://sofiatech.bg

Форум Демокрит - https://democrit.com/

АгроБиоИнститут - https://abi.bg/

Университет по архитектура, строителство и геодезия - https://uacg.bg/

Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания - http://www.iber.bas.bg/?q=bg

Медицински Университет – София - https://www.mu-sofia.bg/

Медицински университет - Пловдив - https://mu-plovdiv.bg/

Технически университет – София - https://tu-sofia.bg/

Химикотехнологичен и металургичен университет - София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/

Национален природонаучен музей - http://www.nmnhs.com/index_bg.php

Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН - http://iefem.bas.bg/

Институт по Океанология при БАН - http://io-bas.bg

Русенска търговско индустриална камара / РТИК - https://www.rcci.bg/

Географ БГ - https://geograf.bg/bg

 

Повече за Европейска нощ на учените 2022 можете да научите на

https://fresher-researchersnight.bg/

 

Последвайте ни и в социалните мрежи

https://www.facebook.com/ResearchersBG

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

https://www.tiktok.com/@searchbg?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Видеа от предишните издания на Нощта-https://www.youtube.com/channel/UCuw48uHEBebU3518JDxz4fA

 

За контакти:

Румяна Додова, дб

Център по молекулна медицина, МУ-София

еmail: r.dodova@mmcbg.org

Актуални новини:
За подобряване достъпността до nucbtr.mu-sofia.bg, уебсайтът може да използва бисквитки.