Медиите за нас: Интервю по Bulgaria On Air. Колективният геном на българите отваря вратата към адекватното лечение
06 Feb 2024

Науката е тук, за да помага и да ни даде отговори на дълго задавани въпроси. За първи път ще изследваме колективния геном на съвременните българи. Събраните данни ще ни помогнат да научим повече за нашето ДНК и да се предпазим от коварните заболявания, които ни заобикалят.

"Целим да създадем референтен геном на съвременните българи със специфичните за нас като нация вариации в генома. Когато успеем да изследваме всички варианти, ще можем да разберем, ако открием някоя вариация, която е уникална само тук в България, дали това е вариация, специфична за българите, или е сигнал, че нещо не е наред, защото има някакво заболяване. Сега имаме шанс чрез даряването на нашите данни да помогнем за развитието на медицината. В дългосрочен план ще можем да диагностицираме по-рано и да лекуваме по-адекватно. Същевременно това позволява да се състави терапия, която е персонализирана според нашия генетичен профил. Предстои да изследваме геномите на 1000 здрави пълнолетни български граждани. Вече имаме около 400 човека, които са дали кръв", каза експертът от екипа на "Геномът на България" Цветана Керелска.

Научете повече за Целта на проекта "Геномът на България и с как ще допринесе за развитието на медицината от интервюто в ефира на Bulgaria on Air: Линк

Актуални новини:
За подобряване достъпността до nucbtr.mu-sofia.bg, уебсайтът може да използва бисквитки.